Älskad hund har fått somna in

I början av april gjordes en mycket noggrann utredning på Södra Djursjukhuset i Stockholm, där man inledningsvis genom att bara känna efter med händerna konstaterade att Gruffa aldrig skulle tillåtas jaga. De båda undersökande ortopederna bestämde sig därefter för att röntga för att bättre  kunna avgöra Gruffas förutsättningar att leva ett gott liv som enbart sällskapshund.

Hennes ben hade vuxit fel, ledkulorna i höften låg så grunt att risken var  stor att de skulle hoppa ur led när som helst. Hennes knän var överrörliga, kraftig artros hade redan smugit sig på och skulle med tiden komma att bli värre. En korsbandsskada bidrog också till att hon hade ont.

Detta var inte vad man kan kalla för goda förutsättningar för ett värdigt framtida liv. Det föll sig barmhärtigt, men tungt att inse att det mest skonsamma för Gruffa vore att låta henne få sluta sina dagar, så som veterinärerna rekommenderade.

Tiden med Gruffa har innehållit så mycket av glädje, tillgivenhet och minnesvärda upplevelser. Gruffa visade sig vara en mycket leklysten hund och hon fick på så sätt många hundkompisar.

Till dessa kunde vi räkna Turbo-Gaston, Tyra och Disa, Lupa, och Tim. Till vännerna i kvarteren runt omkring och i rastgården hörde klasskompisen från valpkursen och tillika ”pojkvännen” Charlie, Pompe, Bamse, Pixel, Felix, Hera, Jolin och Alice. I mycket varmt minne bevarad hörde också första kompisen som Gruffa fick när vi kom med henne till Stockholm, dvärgpudeln Ester som inte heller finns kvar i livet.

Gruffas vänkrets växte med tiden också digitalt tack vare många bloggläsare såväl i Sverige som utomlands.

Läsare i Stockholm har personligen sökt upp Gruffa, enbart för att ge sig tillkänna och hälsa. Läsare skickade välkomna kommentarer när Gruffa utmärkt sig lite speciellt.

Till Gruffas vänkrets hörde också världens vänligaste bloggläsande brevbärare som varje dag lagt hundgodis utanför vår dörr, trots att hon själv inte har någon hund.

En speciell plats har ända från början intagits av en hundägare i Norge som också haft en Motvindenhund, bror till Gruffas företrädare Myrra.

Alla som på olika sätt kommit i kontakt med Gruffa bidrar tillsammans till att minnet efter henne blir ljust.

Gruffa somnade in idag, drygt 22 månader gammal.

Annonser

26 svar

 1. Dere har min dypeste medfølelse.
  Gruffa vil ikke bli glemt…

  • Tack Roger, såväl för din medkänsla som för det stöd du gett under den svåra tiden på slutet.

 2. Vila i frid Gruffa.
  Du kommer alltid ha en speciell plats i mitt hundhjärta.
  Charlie ❤

  • Tack Charlie! ❤ G-matte

 3. Vi kommer att sakna Gruffa nästan som vår egen Olson.
  Hon var med oss på nätet varje dag.
  Olle o Birgitta Lindeborg

  • Tack Olle och Birgitta! Tack också för att ni gav er tillkänna när Gruffa började blogga!

 4. Så obeskrivligt sorgligt! Tårarna rullar nedför kinderna…Hunden är den bästa vän man kan få och jag vet alltför väl hur sorgligt det är att ta adjö av en vovve som är frisk och pigg i sinnet, men där kroppen inte hänger med. Jag hade hoppats på att få möta Gruffa en dag tillsammans med Sixten. Jag hoppas nu att Gruffa och Ester har en massa bus för sig i hundhimlen istället!
  ❤ ❤ ❤ Britta o Sixten

  • Tack Britta och Sixten! Jag hoppas på att få träffa Sixten en vacker dag. Han hör ju liksom till familjen ❤ Tack för dina medkännande rader! Agneta

 5. Veldig trist å høre dette. Kondolanser til Husse og Matte. Kommer til å savne de daglige blog-innlegg som gjorde at jeg mange ganger trakk sammenlikning med vår egen BAN ”UNA”. Jeg vil som veterinær berømme at dere tok en tung beslutning i tide og sørget for at Gruffa slapp mye lidelse og smerte. Vi som er faste lesere håper at det kommer en ny valp og en ny blog. Takk!

  • Tack Morten, såväl för kondoleanser som till de värmande orden om Gruffas blog. Tack också för det moraliska stöd det innebär att från dig som veterinär få höra att beslutet var korrekt. Vem vet, en vacker dag kanske det kommer en ny hund med ”skrivklåda”

 6. Sikke triste nyheder – tanker og stort kram til jer fra Boye-banden i Danmark

  • Stort tack söte Pernille! Dina hälsningar värmer. Stor kram tillbaka ❤

 7. Vill tacka för den tid som jag följt Gruffa genom bloggen, det beslut som ni tog är nog bland det svåraste när det gäller människans bästa vän. men att inte ta det skulle bli ett svårt lidande för Gruffa. Jag tänker på er. Gruffas första husse

  • Tack förste husse för de värmande orden. Tack också för att du tänker på ledsna matte och husse. Vetskapen därom värmer.

 8. Käraste lilla Gruffa… Det blir tomt utan henne. Ett tungt beslut för er, men säkert det rätta. Nu hade hon ett bra hundliv, ända in i det sista. Det är viktigare än att hundlivet till varje pris blir så långt som möjligt. Det var roligt att via bloggen få lära känna henne – och även, så där lite indirekt, hennes husse och matte. Tack för allt ni så generöst delade med er av!
  Många varma hälsningar från Den Långörade, Den Raggige, deras matte samt de tre småmattarna som också gärna läste Gruffas blogg.

  • Gruffamatte tackar för de värmande orden! Hon sänder kramar till den Långörade, Den Raggige, deras matte liksom till de tre småmattarna. Hälsningarna värmde.

 9. Jag känner med er men hoppas Gruffa har det bättre i hundhimlen
  Berit

  • Tack snälla Berit! Vi tror att Gruffa har det bra. Många hälsningar, Gruffa-matte

 10. Jag lider med er människor, Gruffa har ju inte ont nu.
  Via bloggen har jag ju hållit kontakten med en fd kollega och skrattat åt Gruffas upptåg. Det gör mig så ont att ni återigen drabbas av hundsorg. Tyvärr vet jag hur det känns….mina fyra skickar trösteslickar till er.
  Ingalena med hundarna Troy, Budda, Bobbo och Gibson som tackar för att de blev publicerade. Kramar!

  • Tack ”Långkoftan” IL! Ja, detta blev väldigt sorgligt.Det är ju tyvärr inte alltid som det går som man hoppats och drömt om. En av mina många bröder hävdar att när man skaffar sig hund skaffar man sig också en sorg. Jag förstår vad han menar. Hade ju i och för sig hoppats på att det skulle gå betydligt fler år mellan inköp och sorg, men så blev det nu inte. Tack för att du hörde av dig och tacka Troy, Budda, Bobbo och Gibson för trösteslickarna! De värmde. Kramar! Gruffamatte

 11. Hej Agneta och Stig!
  Det var väldigt tråkigt att höra och läsa om Gruffa. Jag skickar kramar till er på detta sättet tills vi ses.
  Med vänliga hälsningar
  Anders H från Tromtö

  • Tack Anders! Ja, nog känns det dystert. Usch.
   Krama Tim lite extra från oss. Kramar till hela familjen H, dessutom.
   Agneta

 12. Usch, vad det var ledsamt och sorgligt att höra. Esters matte berättade det alldeles nyss när vi var ute på morgon-kiss. Vi lider verkligen med er. Kram från Bamse, Mikael & Catherine

  • Tack Bamse, med familj! Vi tar en dag i sänder.

 13. Fy vad ledsamt, nu blev jag ledsen. Min Jämthundstik är ju döpt efter Er Gruffa. Hon var ju humoristisk och fin, men man får inte vara egoistisk i såna lägen. Stor kram till Er. Maria Forsberg

  • Tack Maria! Inte visste jag att Gruffa gett namn åt din Jämthundstik – det värmde! Krama din egen Gruffa lite extra från mig och en särskild kram till dig själv som tack för dina rader./Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: